Meer weten?
0345-616 888
info@transfer-solutions.com
Single Source of Truth
Geplaatst op: 7 juni 2017 • René La Haye • Blog

We moeten even de context schetsen voordat ik to-the-point kom. Laten we dat dan even snel doen.

In het groeimodel van Business Intelligence zien we nog steeds veel applicaties met ieder hun eigen BI oplossingen om de data uit die applicaties te ontsluiten (vervelend werkwoord, ik weet het…). Toen kwamen de Enterprise Datawarehouses en nu proberen we de data bij elkaar te brengen in één gegevensbron. Dat is een hele opgave op het gebied van technologie, integratie en datakwaliteit, maar zolang ik de DataLakes nog niet werkend zie, zijn we het wel aan het proberen.

Eén van de problemen bij het rapporteren over meerdere systemen is het in lijn krijgen van Master Data. Master Data wordt ad-hoc, afhankelijk van de toenmalige en huidige informatiebehoeftes, verdeeld over de verschillende applicaties en zo goed als het kan bijgehouden en aangevuld. Hierbij ligt de nadruk op het ondersteunen van de data die nú nodig is en niet op het up-to-date houden van data die niet meer actief gebruikt wordt.

Als we dan Master Data willen opvoeren in het Enterprise Datawarehouse komt de terechte vraag welk systeem we leidend laten zijn. Helaas zullen andere systemen met vergelijkbare data dit willen betwisten en mogelijk als argument gebruiken dat zij een andere definitie geven aan een Master Data element. Het zijn net politici. Al met al: het wordt tijd om beslissingen te nemen en in actie te komen. Zie hier mijn oplossing om dit traject te ondersteunen.

Het idee is om een Wikipedia-achtige Web interface te maken waardoor de data architectuur voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt. Het datamodel achter de Web interface ziet er als volgt uit:

Uitleg: Centraal staat het Data Element. Per Data Element wordt een applicatie aangewezen als de Single Source of Truth. Een Data Element kan ook bekend zijn onder een andere naam (een synoniem) in een andere applicatie. Wanneer we dat vastleggen voorkomen we dat personen niet weten van elkaar dat ze het over hetzelfde hebben. Een Data Element kan gedefinieerd worden als een referentie of als karakteristiek van een ander Data Element. Zo is een artikelomschrijving een karakteristiek van een artikelcode en is de leverancierscode een referentie van een artikelcode omdat de leverancierscode op zich zelf ook een primair Master Data element is.

Verder leggen we vast welke afdeling voor het Data Element de eigenaar is en welke afdeling de Data Elementen onderhoudt. Dit kan verder uitgebreid worden volgens het

Om ook inzicht te geven hoe het Data Element zich door de verschillende applicaties beweegt leggen we de Interfaces vast van de ene naar de andere applicatie.

Hoe ziet de gebruikersinterface er dan uit? Dit is ontwikkeld met behulp van Oracle APEX 5.

Een Google-achtige Home pagina

De gebruiker kan beginnen met typen en krijgt direct feedback uit de entiteiten Master Data Elementen, Interfaces, Applicaties en Organisaties. Eigenlijk is de Search… button overbodig.

Het menu aan de linkerkant geeft toegang tot de overzichtsschermen. Ieder item heeft een overzichtsscherm met de belangrijkste informatie in een tabelvorm.

Het overzichtsscherm Master Data Elementen

Het overzicht probeert een samenvatting te geven om van de Master Data Elementen met de naam, de gebruikte synoniemen, de definitie, een voorbeeldwaarde, de applicatie die gedefinieerd is als Single Source of Truth en de afdeling die de eigenaar is.

Wanneer je meer informatie wilt weten over het Master Data Element kies je de info button waarna de detailpagina direct wordt getoond.

Deze pagina bestaat uit 3 kolommen: Element, Infrastructuur en Organisatie. Onder Element zie je de informatie over het Master Data Element en andere Elementen die in relatie staan met het betreffende Element. Onder Infrastructuur staan de Interfaces waar het Element onderdeel vanuit maakt en vervolgens onder welke synoniemen het Element bekend is in andere applicaties. De derde kolom toont de afdeling die eigenaar is en de afdeling die de data aanmaakt/beheert. Ook is er een mogelijkheid om een document te koppelen, zoals een SOP (Standard Operating Procedure).

Op vrijwel alle data is een link gezet. Zo kan er direct worden doorgeklikt naar andere elementen, naar interface details, applicaties en afdelingen.

Zie hier de pagina die getoond wordt wanneer je doorklikt op de genoemde Interface. Je ziet op dit scherm ook de andere elementen die onderdeel uitmaken van de interface, eventueel aangevuld met commentaar als er sprake is van datatransformatie of filtering. We hebben er ook voor gekozen om manuele interfaces vast te leggen. Dat zijn die interfaces waarbij de Master Data wordt bijgewerkt aan de hand van een mailtje of een telefoontje.

De Applicatiepagina met contactgegevens. Daar staat ook welke elementen in deze applicatie gedefinieerd zijn als Single Source of Truth

en als laatste de Afdelingspagina

Misschien leuk om te weten dat deze applicatie in 5 dagen gebouwd is met behulp van mijn Transfer collega’s. Jullie weten me te vinden 🙂 .

De uitdaging is wel om deze Single Source of Truth encyclopedie up-to-date te houden maar vanwege de Wikipedia-achtige opzet kan iedereen bijdragen en kunnen individuele applicatiebeheerders hun eigen interfaces beheren.

Het invullen is wellicht wat werk, maar de discussies zullen toch gevoerd moeten worden en dan is het uiteindelijke resultaat voor de hele organisatie duidelijk.

Nieuws

Junior OutSystems Platform Engineer

13 januari 2023 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events