Meer weten?
0345-616 888
info@transfer-solutions.com
Oracle Synopsis
Geplaatst op: 29 maart 2017 • René La Haye • Blog

Donderdag 23 maart was ik samen met collegae te gast bij het Big Data & Analytics Forum georganiseerd door Oracle Nederland om weer eens een overzicht te krijgen wat Big Data ons biedt en nog gaat bieden. De hype is er wel een beetje af en er wordt gewoon geld mee verdiend (soms ook veel). Oracle biedt de benodigde infrastructuur, platformen, applicaties en tools om het brede scala aan Big Data mogelijk te maken. Zowel ‘on premise’ als in de ‘Cloud’. Ach… en als ik dan toch bezig ben zijn de toepassingen inmiddels legio: grote hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data die je wil bevragen (Big Data SQL), wil analyseren op patronen (R), waar je de toekomst mee wil voorspellen (Predictive Analytics) of waarmee je voorstellen op vraagstukken van systemen steeds beter wil laten worden (Machine Learning).

Maar het onderwerp van dit blogje gaat over iets veel kleiners, waar ik enthousiast over werd omdat het grappig, handig, gratis, snel is en nog belangrijker… ik begrijp het ook. Omdat ik het zelf nog niet kende voor deze donderdag, zou dit voor jullie ook kunnen gelden. Vandaar dus…

Oracle heeft Synopsis gekocht (volgens mij ergens eind vorig jaar, begin dit jaar) en ter beschikking gesteld voor iedereen. Synopsis kan je vinden als App in de Apple Store of Play Store. Het is een BI tooltje (Mobile Analytics) met een handige interface voor offline gebruik van je data en een hoge graad van selfservice. Ik kan het dan ook snel uitleggen:

  • laad je data in Excel of CSV formaat in Synopsis;
  • Synopsis herkent de tekstkolommen en de meetwaardekolommen. Mocht je het met het voorstel niet eens zijn dan is dat makkelijk aan te passen;
  • Synopsis doet voor elke meetwaarde een grafisch voorstel om deze tegen de tekstkolommen (in BI termen: de dimensies) af te beelden. Dat kan een bar-chart zijn, een line chart, een pie chart (of donut), een bubble chart, een scatter chart, een radar of een gewone tabel.

  • De interactie, die vervolgens mogelijk is, is de geladen data te combineren in grafieken. Vervolgens is het heel eenvoudig om filters te gebruiken op alle mogelijke (combinaties van) waarden in de dimensies en/of een range te definiëren voor de meetwaarden, zoals het antwoord op de vraag: geef me de top 5 producten.

Synopsis, draaiend op mijn Samsung S6, heeft geen enkel probleem met het laden van 75.000 rijen met 5 kolommen (waarvan 3 tekstkolommen en 2 meetwaarden), ter grootte van een Excel file van 3 MB. De analyse kan ook nog beschermd worden zodat deze alleen met je vingerafdruk geopend kan worden.

Waarom gratis? Dat zou wel eens kunnen omdat je als gebruiker nu steeds zelf de data moet verversen met een nieuwe Excel of CSV dump uit je eigen systemen. Dat zou toch makkelijker kunnen en binnenkort kan dat ook, want dan kan je je data halen uit… de Oracle Cloud. En zo zijn we weer aangekomen bij wat voor Oracle belangrijk is, de Oracle Cloud.

Al met al: probeer zelf maar eens met een datasetje (er wordt ook een demo datasetje meegeleverd). Binnen een half uurtje heb je het helemaal onder de knie.

Have fun.

Nieuws

Junior OutSystems Platform Engineer

13 januari 2023 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events