As-a-Service: even logisch als onomkeerbaar
Geplaatst op: 23 september 2019 • Jurgen Duijster • Blog

We zien dat het Nederlandse bedrijfsleven de cloudmarkt stapje voor stapje ontdekt, maar dat men – ondanks alle bewijsbare voordelen – nog niet massaal overstapt. Met As-a-Service is er een oplossing beschikbaar die, gezien de tijdgeest, zowel ongelofelijk logisch als onomkeerbaar is. Een uitkomst die (volledige) cloudadoptie naar een volgende fase zal tillen.

De deel- of de ervaringseconomie: welke woorden je ook maar wilt gebruiken om economisch gezien de huidige samenleving te omschrijven, er staat één aspect als een paal boven water. Het draait niet meer om iets bezitten, maar om iets kunnen gebruiken, op het moment dat je het nodig hebt. Auto’s (BlaBlaCar, Uber), woningen (AirBnB, Wimdu), gereedschap (Peerby): niets is van jou, maar alles is tot je beschikking, als je maar de bedoelde prijs betaalt voor het gebruik.

In de cloudmarkt zien we hetzelfde gebeuren en zo heel gek is dat niet als je het ons vraagt. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft de cloud inmiddels ontdekt en ziet er zonder enige twijfel de voordelen van in. Het is schaalbaarder, flexibeler en eenvoudiger dan een on-premises omgeving. De business kan non-stop doorgaan, onafhankelijk van device, plaats en tijdstip.

Echter…
Een echte cloud bezítten blijkt voor menig organisatie nogal kostbaar te zijn. Voor veel bedrijven voelt het afnemen van een private clouddienst namelijk aan alsof ze een nieuwe on-premises infrastructuur moeten aanschaffen. De publieke cloud is dan wel weer voordeliger en schaalbaarder, maar borgt minder het gevoel van veiligheid. Immers: met wie wordt deze cloudomgeving gedeeld? Daarnaast staan wet- en regelgeving het sommige bedrijven niet eens toe om data in de publieke cloud op te slaan.

Het afnemen van een hybride cloud vraagt eveneens om een voorinvestering of een flink, vaak jarenlang, commitment van een bedrijf. Anderzijds: de hybride variant biedt wel de schaalbaarheid van een publieke cloud en de veiligheid van de private cloud. Het is voor veel bedrijven echter nog steeds te kostbaar.

Dus…
Een Private Cloud As-a-Service! Logisch, wanneer je de plussen en minnen van de verschillende cloudvarianten tegenover elkaar zet. Alleen nog maar betalen voor de cloudcapaciteit die je als bedrijf ook daadwerkelijk nodig hebt. Bijschakelen in het geval van piekbelasting, afschalen op momenten dat het veel rustiger is. Gebruik je meer cloudcapaciteit, dan betaal je ook meer. Neemt dit gebruik af, dan dalen de kosten mee.

Weinig bedrijven hebben namelijk aanhoudend dezelfde cloudcapaciteit nodig. Om downtime met een private cloud te voorkomen, zouden ze veel overbodige cloudruimte moeten aanschaffen, waarvan een groot deel amper gebruikt gaat worden. Doodzonde, zoals het ook jammer is om een auto te kopen wanneer je hem eigenlijk niet nodig hebt of in een peperduur hotel te zitten terwijl er ook genoeg leuke particuliere adresjes zijn om te overnachten.

Zoals de eerdergenoemde platformen de auto-, taxi- en hotelbranche volledig op hun kop gezet hebben, lijkt een ‘As-a-Service’-oplossing op het ontwrichtende alternatief van de cloudmarkt. Immers: waarom genoegen nemen met een duurdere, minder schaalbare of gevoelsmatig onveiligere optie, wanneer er een mogelijkheid bestaat die alle mitsen tackelt? Wat ons betreft is ‘As-a-Service’ logisch en here to stay.

Nieuws

Aftermovie KlantEvent 2024

4 juni 2024 • Mariette van Pinxteren

Vacature Support Medewerker

29 mei 2024 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events