Is scepsis rondom nieuwe Oracle Cloud wel gegrond?
Geplaatst op: 8 januari 2019 • Jurgen Duijster • Blog

Tijdens het event Oracle Open World lanceerde ‘Big Red’ onlangs de ’tweede generatie’ cloud. Vooral door onzekerheid over de koers die Oracle de komende jaren gaat varen, is er de nodige scepsis rondom dit product. Deze discussie leidt echter af van de kern: een duidelijke meerwaarde voor Oracle-klanten, die voor een lock-in situatie niet hoeven te vrezen.

De lancering van de tweede generatie cloud van Oracle roept sterke reacties op, zoals uit verschillende opiniestukken de laatste weken blijkt. Men richt zich met name op de Autonomous Database, onderdeel van de nieuwe Cloudpropositie. Hiermee biedt Oracle een betrouwbaar, veilig en in veel gevallen ook goedkoper alternatief voor de producten van concurrenten als AWS en Azure. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Er wordt in de opiniestukken soms een verborgen salesagenda gesuggereerd, gericht op het creëren van een lock-in situatie. Een interne machtsstrijd bij Oracle zou hierop duiden. Ook plaatst men vraagtekens bij de volwassenheid van Oracle als cloudaanbieder.

Cultuur is niet hetzelfde als een product
Ik zal eerlijk zijn: deze keer kwam ik terug uit San Francisco met een enigszins dubbel gevoel. Wij zien natuurlijk ook dat Thomas Kurian – die aan het hoofd stond van Oracle’s product development – is vertrokken, naar verluidt na discussie over de cloudstrategie. En wij zien ook (al jaren) dat de Amerikaanse manier van sales bedrijven met een push-strategie, behoorlijk kan botsen met de Europese cultuur. Bij veel Nederlandse bedrijven heeft Oracle, vooral vanwege het verleden, niet altijd een even positieve naam. De inzet van licentiecontroles, waarbij (al of niet terecht vastgestelde) incompliancy met hoge bedragen moet worden afgekocht, heeft daar zeker geen goed aan gedaan. Misschien dus niet altijd een even prettige manier van werken.

Maar dan is er tegelijkertijd voor ons de vraag: is daarmee het product van Oracle nu minder goed? Juist daarop letten we. Oracle is weliswaar vrij laat met zijn cloudaanbod, maar heeft daardoor wel lessen kunnen trekken uit de ervaringen van andere aanbieders. De tweede generatie cloud is gebouwd door mensen die van de andere grote cloudaanbieders afkomstig zijn. In de nieuwe architectuur zijn alle inzichten uit de afgelopen jaren verwerkt en dat maakt Oracle’s product ook veel volwassener dan de concurrenten in de eerste generatie. Een van de fundamentele verschillen met de andere aanbieders is bijvoorbeeld dat de nieuwe Oracle Cloud een duidelijke scheiding heeft aangebracht tussen hardware waarop klantdata staat en hardware waarop Oracle’s software draait om de cloud te beheren en te beveiligen. Dit maakt de infrastructuur veel veiliger dan eerste generatie cloudomgevingen. Je zult in de Oracle Cloud niet snel een bitcoin miner op je server aantreffen en het is te betwijfelen of je hem er zelf zult kunnen plaatsen.

Aan een cloudleverancier zit je niet vast
“Hoe zit het dan met die vendor lock-in?”, zullen sommigen zich mogelijk nog afvragen. In het cloudtijdperk is hiervan nauwelijks nog sprake. In het on-premises licentiemodel is lock-in vaak nog realiteit, maar van een clouddienst kun je in principe de volgende maand weer afscheid nemen. Uiteraard heeft ook die vrijheid zijn beperkingen, want ondanks een zeer korte time-to-market voor een cloudomgeving kost een datamigratie altijd inspanning, tijd en grondige voorbereiding. Daarom zullen de meeste klanten liever kiezen voor een abonnementsmodel voor en langere periode. In dat geval is er eveneens sprake van een leveranciershorizon die gelijk is aan die periode, maar dat is nog steeds iets heel anders dan de vendor lock-in situaties van voor het open source-tijdperk. De investeringen waren toen dusdanig, dat je je wel tien keer bedacht voor je na enkele jaren weer zou “uitstappen”. En Oracle was zeker niet het enige grote softwarehuis dat er een dergelijk verdienmodel op nahield.

Goede redenen om te migreren
Op dit moment zijn we onze eerste klant aan het migreren van de Oracle ‘classic’ cloud naar de tweede generatie Oracle Cloud. Ondertussen hebben we ook al veel testen gedaan en wij merken dat de performance uitstekend is, terwijl de kosten vrij laag blijven. Dit geldt ook voor de nieuwe database-oplossing, die onderdeel uitmaakt van het nieuwe product. De Autonomous ‘self driving’ Database maakt gebruik van machine learning om het beheer ervan te automatiseren, wat onder meer leidt tot een hogere beschikbaarheid (een gegarandeerde uptime van 99,995%) en een veel hogere mate van security.

Zeker klanten in Oracle’s classic cloud hebben goede redenen om te migreren. Door het gebruik van ‘universal credits’ kunnen zij flexibel bewegen tussen datacenters, cloudomgevingen  en cloudproducten. Oracle heeft zijn productportfolio voor on-premises en cloud op dezelfde standaarden en architectuur gebaseerd. Stacks zijn daarmee volledig migreerbaar tussen on-premises-, private cloud- en Oracle Public Cloud-omgevingen. De hierboven genoemde klant kan daardoor tijdens de migratie op ieder moment weer terug naar zijn oude omgeving.

Voor organisaties die nog geen Oracle-klant zijn, hebben we bovendien voor verschillende situaties vergelijkingen gemaakt met andere cloudaanbieders. Daaruit blijkt dat Oracle qua kosten èn op technisch gebied uitstekend mee kan in een kritische vergelijking met bijvoorbeeld Azure of Amazon.

Een onafhankelijk en eerlijk advies

En dat brengt me toch weer terug bij de cultuur. Want juist het feit dat er veel minder sprake is van een vendor lock-in in het huidige cloudtijdperk, maakt dat de traditionele pushstrategie van Oracle steeds minder goed werkt. En gelukkig dringt dat besef ook bij Oracle zelf meer en meer door. Men spreekt al over “customer advocacy”, juist omdat men beseft dat een klant die cloud credits aanschaft steeds opnieuw deze cloud moet willen blijven gebruiken. Logischerwijs doet een klant dat alleen wanneer hij ook echt tevreden is over de aangeboden producten. Ontevreden klanten kan geen enkel bedrijf zich veroorloven en Oracle dus ook niet. De propriety software years zien wij dan ook bij Oracle niet zo snel terugkeren. En gelukkig zijn er voor klanten altijd partners die een onafhankelijk advies kunnen geven over de juiste aanschaf en het juiste gebruik van de juiste cloudproducten.

Nieuws

Twinq migreert 800.000 accounts naar de Cloud

19 februari 2024 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events