Oracle Data Integrator opvolger van OWB en meer
Geplaatst op: 28 oktober 2014 • Transfer Solutions • Blog

Oracle Data Integrator 12c is het resultaat van flink wat verbouwingen aan de EAI software van Sunopsis dat Oracle in 2006 overnam. Het product is nu volledig geïntegreerd in de Oracle Fusion Middleware stack met alle voordelen van weblogic, zoals load-balancing en integratie met andere producten zoals SOA en OBI. Dat het Oracle serieus is wat betreft de integratie blijkt bijv. uit het feit dat de OBI repository als bron gebruikt kan worden in ODI en dat resultaten bijv. weggeschreven kunnen worden naar BAM.
ODI wordt door Oracle gepositioneerd als opvolger van de etl tool Oracle Warehouse Builder (OWB), waarvan het extended support van de allerlaatste versie (11.2) ophoudt in januari 2018. Een migratie van OWB naar ODI behoort tot de mogelijkheden, echter er zal altijd een (soms forse) investering nodig zijn. Niet alle objecten kunnen automatisch worden gemigreerd, dus een deel zal nieuwbouw betreffen. Een keuze voor een investering in een echte data integratie tool als ODI kan echter wel verstandig zijn, gezien het feit dat gegevensbronnen in BI omgevingen steeds heterogener worden.

De verschillen met OWB zijn zeer groot :
Met ODI kan vrijwel elke soort gegevensbron worden ontsloten, van Hadoop tot Netezza, en ook de uitvoermogelijkheden zijn zeer uitgebreid. OWB is toch vooral een Oracle aangelegenheid. De bronnen kunnen een Oracle database of flat files zijn met uitstapjes naar oa. Db2 via gateways en/of ODBC. De target zal echter altijd een Oracle database zijn.
De architectuur van OWB is erg database gericht. Vanuit de repository worden pl/sql packages gegenereerd. ODI genereert vanuit een (Oracle db) repository java en xml code die door een java agent worden uitgevoerd. Een ander verschil is dat OWB meegeleverd wordt met de rdbms en, net als bijvoorbeeld Apex, onder de database licentie valt (mits geen enterprise opties worden gebruikt), terwijl ODI een nieuwe licentie vergt.

Omdat OWB een enorme installed base heeft (10.000 +), is er veel aandacht besteed aan de migratie van OWB naar ODI. Ten eerste is het mogelijk om OWB mappings en proces flows aan te roepen in ODI, waarna de logging plaatsvindt op de weblogic server ipv in de OWB runtime repository. Alles wat daarvoor nodig is, is een connectie met de repository van OWB vanuit de ODI agent. Hierdoor is het eenvoudig mogelijk om ODI en OWB mappings naast elkaar te gebruiken in één package of loadplan van ODI.

Tevens is er een patch op de laatste versie van OWB beschikbaar waarin een migratietool aanwezig is. Deze tool leest de repository van OWB en schrijft objecten naar xml files die vervolgens kunnen worden geïmporteerd in ODI. Om dit mogelijk te maken is het belangrijkste object, de interface, behoorlijk afgestemd op de mappings in OWB. Er is een flink aantal operatoren bijgekomen in ODI 12c, bijvoorbeeld (un)pivot en set, hetgeen zeer gewenst is in een etl tool. Bovendien is het nu mogelijk om flow-based mappings te ontwikkelen in ODI.

Enkele belangrijke objecten die niet automatisch gemigreerd kunnen worden zijn process flows, cube en dimensie mappings en OMB+ (tcl). Transfer-Solutions werkt momenteel aan het vervangen van de toolkit WSK die bestaat uit een library van OMB+ scripts. Gewerkt wordt aan een toolkit met Groovy scripts waarmee een vergelijkbare functionaliteit wordt verkregen. De toolkit heeft als doel om de productiviteit met het ontwikkelen in ODI te verhogen. Bovendien worden Groovy scripts ontwikkeld die het OWB-ODI migratie proces kunnen ondersteunen.

Tot slot dient te worden vermeld dat ODI meer is dan een opvolger van OWB, dwz. meer dan een etl tool voor het laden van een datawarehouse. Bij een aantal klanten wordt ODI momenteel ingezet als data integratie tool aan de achterkant van OLTP systemen. Bijv. voor het inlezen en flow based controleren van files (complex en xml) uit diverse landen. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de meegeleverde odi-toolbox om bijv. files uit mailboxen te lezen, te (un)zippen en te ftp-en. De agent kan vervolgens de gegevens uitwisselen met componenten in de SOA suite via webservices.

Nieuws

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events