Oracle Database Standard Edtion 2 | wat u moet weten
Geplaatst op: 15 september 2015 • Peter Vermaat • Nieuws

Per 1 september jl. heeft Oracle de officiële release van Oracle Database Standard Edition 2 (SE2) vrijgegeven.

Oracle Database Standard Edition 2 – de veranderingen

Oracle Database SE2 bevat vele nieuwe features en bug fixes. Met de komst van SE2 is ook een aantal veranderingen doorgevoerd ten opzichte van de Standard Edition One (SE1) en Standard Edition (SE) versies. Het gaat hierbij zowel om technische als licentiegerelateerde aanpassingen. Hieronder noemen wij de belangrijkste:

  • Database versies 12.1.0.2 en hoger zijn alleen nog beschikbaar voor Standard Edition 2 en Enterprise Edition gebruikers en niet meer voor gebruikers van SE en SE1.
  • Oracle SE2 mag alleen gelicenseerd worden op servers met een maximum capaciteit van 2 sockets, ook al worden niet alle sockets gebruikt.
  • Oracle SE2 heeft een beperking van maximaal 16 threads. Dit is geen contractuele licentiebeperking, maar een technische beperking in de software. Indien er op serverniveau meer threads beschikbaar zijn, zal SE2 maximaal 16 threads gebruiken.
  • Gebruik van Real Application Clusters (RAC) is inclusief voor SE2, maar beperkt tot 2 servers met elk maximaal 1 socket en een maximum van 8 CPU threads per instance.
  • In geval van NUP-licenties (Named User Plus) geldt voor SE2 een minimumafname van 10 NUP per server.

Oracle SE1/SE toekomst en licentie migratie

Oracle SE1 en SE zullen per 1 december 2015 verdwijnen uit de prijslijst maar blijven gesupporte versies (Premier / Extended / Sustaining Support) tot en met release 12.1.0.1.

  • Versie 21.1.0.1: Premier Support voor SE1 en SE loopt door tot 1 september 2016, waarna het overgaat in Sustaining support.
  • Versie 11.2.0.4: Deze release is reeds in Extended Support. De Extended Support kosten zijn komen te vervallen voor het eerste jaar van Extended support (van 1 februari 2015 tot/met 31 januari 2016)

Indien u in het bezit bent van SE1 of SE en wilt upgraden naar Oracle 12.1.0.2 moeten de licenties worden gemigreerd naar Oracle SE2, rekening houdend met de SE2 restricties (2 sockets, 10 NUP per server, 16 threads) of naar EE.

  • Oracle SE licenties kunnen zonder additionele licentie of support migratie vergoeding naar SE2 worden gemigreerd.
  • Oracle SE1 licenties kunnen kan gemigreerd worden naar SE2 met een migratie fee van 20% ten opzichte van de huidige SE1 support fee. Deze 20% verhoging is permanent.

Raakt dit u? zo ja, wat moet u doen?

De komst van SE2 raakt bedrijven die nu SE of SE1 gebruiken.

U kunt het best zo snel mogelijk inventariseren welke licenties u gebruikt en op welke hardwareconfiguratie deze gebruikt worden. Tevens is het verstandig om bij uw (Oracle-) applicatieleveranciers na te vragen hoe zij omgaan met de komst van SE2 en wat dit voor u betekent.

Met deze informatie kunnen wij samen met u onderzoeken welke invloed uw organisatie ondervindt en wat de beste manier is om hier mee om te gaan. Desgewenst kunnen wij u helpen met het achterhalen van deze informatie. Neem hiervoor contact op met uw accountmanager of via info@transfer-solutions.com.

Organisaties die nu Enterprise Edition (EE) gebruiken worden niet beïnvloed door de introductie van SE2.


Meer informatie is te vinden op de Oracle website. De nieuwe versie is te downloaden via OTN.

Nieuws

Aftermovie KlantEvent 2024

4 juni 2024 • Mariette van Pinxteren

Vacature Support Medewerker

29 mei 2024 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events