Transfer Solutions en AuraPlayer zorgen voor een nieuw leven van uw Oracle Forms applicaties
Geplaatst op: 9 maart 2015 • Transfer Solutions • Blog

Overweegt u uw Oracle Forms applicaties te vervangen door iets dat er moderner uit ziet? Verspil dan geen tijd en … ga verder met Forms. Het is nu namelijk mogelijk om de Forms applicaties te blijven gebruiken en uitsluitend de presentatielaag (de GUI) te vervangen door een technologie naar keuze.

Veel van onze klanten die applicaties hebben gebaseerd op Oracle Forms technologie hebben de afgelopen 10-15 jaar meerdere malen overwogen om Oracle Forms te vervangen door andere technologie, zoals Oracle ADF, Oracle Application Express, Microsoft .NET of een Java EE framework. In bijna alle gevallen, met uitzondering van een paar kleine (minder dan 200 forms) applicaties, werd geconstateerd dat de inspanning te groot zou zijn om de investering te rechtvaardigen. Inderdaad, een goed functionerende applicatie die gedurende vele jaren verbeterd is en volwassen is geworden, kan niet zo maar gemigreerd worden naar een totaal andere technologie zonder verlies van kwaliteit en met instemming van de gebruikers. Niet alleen de investering zou te hoog zijn, maar een minder uitgerijpt systeem met klagende gebruikers is het onvermijdelijke gevolg. Bovendien krijgt de gebruiker ook nog eens nauwelijks nieuwe functionaliteit, de inspanning van alleen al het migreren is te hoog om nog ruimte voor nieuwtjes te laten. Kortom, argumenten die pleiten voor migratie komen van ontwikkelaars, niet van gebruikers of managers.

Tijden veranderen echter, gebruikers raken gewend aan fraaie apps op mobiele telefoons of tablets en aan gelikte HTML 5 websites, en vragen nu hetzelfde gedrag van hun bedrijfstoepassingen. Hoewel Oracle Forms applicaties verfraaid kunnen worden met gebruik van Javabean technologie zal dit niet werken op mobiele apparaten en het zal nooit de look-and-feel van een echte HTML 5 webpagina evenaren. Betekent dit dat het nu toch tijd wordt om Forms te vervangen?

Het antwoord is: Nee. De User Interface is een belangrijk deel van een applicatie, maar betreft zeker niet het grootste deel van de applicatie code, en is slechts klein in vergelijking met het deel dat de bedrijfslogica, beveiliging, verbinding met de database en integratie implementeerd. Al deze zaken worden op de back-end computer (de applicatie server) uitgevoerd, en de gebruiker maakt het niet uit in welke technologie dat deel van de applicatie is geïmplementeerd.

Dit betekent dat het slechts vervangen van het User Interface deel van Forms genoeg moet zijn om de investeringen in de applicatie uit het verleden te behouden maar gelijktijdig het gezicht te moderniseren. Vanwege de strikte scheiding van het front-end (de Forms applet) en het back-end (Forms runtime, frmweb) in de Forms architectuur zou het eenvoudig moeten zijn om dit doel te bereiken. De mensen van AuraPlayer onderkenden dit en hebben software gemaakt om een ontwikkelaar in staat te stellen om de Forms back-end te gebruiken samen met een front-end technologie naar keuze. De AuraPlayer software genereert webservices die de schakel vormen tussen Forms runtime en de user interface, als vervanger van de Forms Listener Servlet die deze rol vervult in de Forms applet architectuur.

Als AuraPlayer gebruikt wordt om de nieuwe applicatie te bouwen is het niet nodig om enige code van de Forms applicatie te herschrijven. deze blijft gelijk en functioneren, alle validaties en database transacties doen nog steed hun werk, en zelfs zullen alle (fout-) boodschappen nog steeds aan het front-end teruggemeld worden door de intermediaire webservices.

Met AuraPlayer wordt dus de stabiliteit en volwassenheid van de applicatiecode behouden, terwijl de user interface volledig gemoderniseerd kan worden. Het is zelfs mogelijk om aparte schermen te maken voor webbrowsers en smartphones, of gebruik te maken van adaptieve ontwerp technieken om beide vanaf dezelfde code te ondersteunen. technologieën die heel geschikt zijn voor dit doel zijn Oracle Application Express, Oracle ADF en MAF, en OutSystems, diverse andere technologieën kunnen net zo goed gebruikt worden.

Transfer Solutions kan helpen bij het opzetten en uitvoeren van een proof of concept, met het maken van een schatting van de benodigde inspanning voor het bouwen van de nieuwe GUI, en met de selectie van de beste front-end technologie.

Voor meer informatie neem contact op met Transfer Solutions: info@transfer-solutions.com
Voor meer informatie over AuraPlayer ga naar: www.auraplayer.com.

Nieuws

Twinq migreert 800.000 accounts naar de Cloud

19 februari 2024 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events