VNG en Transfer Solutions. Innoveren met OutSystems
Geplaatst op: 9 februari 2018 • Transfer Solutions • Cases, Nieuws

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten ondersteunt gemeenten vanuit het programma de Digitale Agenda 2020 en ‘Samen Organiseren’ rond de noodzakelijke standaardisatie, het vergemakkelijken van bedrijfsprocessen en het vormgeven van gemeenschappelijke bestuurlijke ambities.

De VNG heeft de aanbesteding voor de nieuwbouw van het applicatiecluster WOZ-datacenter (WDC) gegund aan Transfer Solutions.

Het WDC is een uitsluitend voor gemeenten toegankelijk portaal waarmee taxatie-technische informatie wordt uitgewisseld en waarvan alle gemeenten gebruik maken. Het WDC verzamelt marktinformatie, met name de stichtingskosten, van gebouwen en bouwwerken die gebruikt worden om taxatiewijzers te maken voor de waardering van agrarische objecten, hotels en incourante objecten zoals scholen, ziekenhuizen en windmolens. Die waardering is de grondslag voor de WOZ-aanslag.

Het huidige WDC is gebaseerd op verouderde technologie waarvan de kennis en kunde schaars is geworden. De ondersteuning voor de huidige oplossing, en de mogelijkheid om hem verder uit te breiden, staat daarmee op losse schroeven. Bovendien wil de VNG het WDC ook in functionele zin verbeteren, met name voor wat betreft de processen en datakwaliteit. Dit streven sluit aan bij de programma’s van de Digitale Agenda 2020 en ‘Samen Organiseren’, waarin wordt uitgesproken dat gemeenten meer data gedreven gaan werken, beter hun dienstverlening en infrastructuur op orde hebben en meer innovatief met IT gaan werken.

Het herbouwen van het WDC met een nieuwe technologie is een uitgelezen moment om schoon schip te maken. Dat het echt ergens om gaat wordt duidelijk uit de woorden van Herman Binnendijk, Manager Taxaties & Vastgoedinformatie bij de Sector Belastingzaken van de gemeente Den Haag en lid van de stuur- en adviesgroep van de VNG en de Waarderingskamer:

“Het WDC vertegenwoordigt een totale waarde aan objecten van meer dan 200 miljard euro en helpt ons bij het taxeren van al deze objecten.”

Transfer Solutions gaat het WDC herontwerpen en herbouwen in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, de VNG. Voor het herbouw project wordt een agile aanpak gevolgd. Als technologie wordt het Low-Code platform van OutSystems gebruikt, in een Cloud omgeving. De inzet van Low-Code brengt het ontwikkelen van een applicatie van coderen naar modelleren. Daarmee zijn zowel de aanpak als de technische oplossing state-of-the-art.

Het OutSystems platform leent zich bij uitstek voor een agile ontwikkel-aanpak met korte iteraties, waarin onderdelen met de meeste toegevoegde waarde als eerste gerealiseerd worden. Het platform volgt een aanpak waarin zowel processen, bedrijfsregels als schermen met een visueel model  gerepresenteerd worden. Zo kan er snel worden ontwikkeld en wordt de applicatiecode zonder technische fouten gegenereerd. Een andere waardevolle eigenschap voor de VNG is dat het OutSystems platform bij uitstek geschikt is voor integraties en het verdere onderhoud en de doorontwikkeling van applicaties. Hierdoor kan de VNG innoveren en bestaande IT moderniseren. OutSystems is daarmee het serviceplatform en de technische motor voor de noodzakelijke vernieuwingen die de komende jaren nog te verwachten zijn.

WDC 2.0

Het nieuwe WDC wordt gerealiseerd op basis van een aantal belangrijke uitgangspunten. Zo wil de VNG een technologie inzetten die in staat is mee te veranderen met toekomstige behoeften van de overheidsorganisatie. De gekozen technologie moet een blijvend passende oplossing bieden: duurzaam zijn. Daarnaast wil de VNG de beheerlast laag houden.

“We gaan de leden van het WDC-team bij de VNG opleiden tot OutSystems-developers”, zegt Albert Leenders, Technisch Directeur bij Transfer Solutions. “De leden van dit team krijgen hun vuurdoop als ‘citizen developer’, waarbij ze zelf kleine wijzigingen in de applicatie door kunnen voeren. Dat scheelt aanzienlijk in de beheerlasten. Daarnaast zal er veel aandacht worden besteed aan de User Experience voor alle soorten gebruikers op externe koppelingen, bijvoorbeeld met de Landelijke Voorziening BAG en Landelijke Voorziening WOZ.”

“Met OutSystems zorgen we ervoor dat de VNG onafhankelijk is van derde partijen en kostbare integraties met andersoortige technologieën”, zegt Leenders. “Als één van de weinige ‘Elite’ gecertificeerde OutSystems-partners in Nederland is hij trots op deze gunning. Ook OutSystems is enthousiast over de opdracht. “Door de belangrijke strategische waarde en deze geweldige referentie binnen de overheids- en gemeentemarkt hopen we dit succes ook bij andere gemeenten in Nederland door te kunnen trekken”, aldus OutSystems.

Nieuws

Aftermovie KlantEvent 2024

4 juni 2024 • Mariette van Pinxteren

Vacature Support Medewerker

29 mei 2024 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events