Apache Log4j, Oracle en OutSystems
Geplaatst op: 14 december 2021 • Transfer Solutions • Nieuws

Zoals u ongetwijfeld heeft meegekregen, is er een ernstige kwetsbaarheid ontdekt in Apache Log4j. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid waarschuwt dat de computersystemen van bijna alle bedrijven en instellingen geraakt kunnen worden. Lees hier het actuele nieuws en het NCSC beveiligingsadvies.

Op dit moment wordt geïnventariseerd welke applicaties en diensten gebruik maken van Apache Log4j. Het is aannemelijk dat dit veel producten zullen zijn, daaronder ook een aantal producten van Oracle waarvoor wij onze beheerdienst leveren. Naast Oracle beheren wij ook OutSystems omgevingen. Deze blijven bij dit specifieke beveiligingslek buiten schot, voor zo ver ze geen gebruik maken van gekoppelde systemen die wel last hebben van het Log4j lek.

Voor kwetsbare producten zullen de desbetreffende leveranciers patches uitbrengen om het lek te dichten. Aangezien niet alle patches meteen beschikbaar zijn raden wij aan om op zijn minst de firewall instellingen van uw omgeving te controleren. Dit kan in overleg met uw firewall beheerder. Daarnaast zijn in sommige situaties ook andere (al dan niet tijdelijke) maatregelen mogelijk, zoals het herstarten van uw applicatieserver met een parameterset die dit probleem ondervangt. Ook zijn er marktpartijen die speciale monitor-software aanbieden waarmee dit soort problemen ondervangen worden.

Dit beveiligingslek – en andere die mogelijk nog zullen opdoemen – heeft onze volle aandacht. Vanzelfsprekend adviseren en assisteren wij onze klanten bij het oplossen en verder voorkomen van dit soort problemen.

We kunnen ons voorstellen dat u naar aanleiding van dit recente beveiligingslek meer wilt weten over de status van uw Oracle of OutSystems omgeving. U kunt daarvoor contact opnemen met Transfer Solutions op telefoonnummer 0345 616888. Of u kunt uw vraag stellen via ons contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Bent u een klant met een beheercontract bij ons, dan heeft u een mail hierover ontvangen. Daarnaast kunt u onze servicedesk bellen op het daarvoor bij u bekende nummer of u kunt contact opnemen met uw service manager of accountmanager van Transfer Solutions.

Nieuws

Oracle ACE Boyd Timmerman

17 juni 2024 • Arjan van der Palen

Aftermovie KlantEvent 2024

4 juni 2024 • Mariette van Pinxteren

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events