feb
De coöperatieve verzekeraar SOM is een blije eindklant. De traditionele omgeving van henzelf en 22 aangesloten tussenpersonen werd omgezet naar IaaS- en PaaS-diensten in de public cloud van Oracle. Directeur Arjan Noorlander geniet nu van de voordelen en kijkt tevreden terug op de samenwerking met Oracle en partner Transfer Solutions.
SOM heeft een bijzondere positie in de verzekeringsmarkt, vooral ook op IT-gebied. “We zijn een onderlinge verzekeringsmaatschappij”, geeft Noorlander aan. “We werken samen met 22 tussenpersonen die ook onderlinge verzekeraars zijn. We hebben een eigen IT-dienstencentrum en je zou onze rol richting die aangesloten onderlingen kunnen vergelijken met die van een ISV (Independent Software Vendor, red). Dat is ontstaan omdat we ongeveer 25 jaar geleden geen IT-systeem vonden dat bij onze structuur paste. Iemand ging toen op het Oracle-platform bouwen en ontwikkelde twee applicaties: één voor onszelf en één voor de aangesloten partijen. In de jaren erna ontwikkelden we dat door.”
Een paar jaar geleden zocht SOM de samenwerking met Oracle-partner Transfer Solutions. “We hadden een partij nodig die ons kon ondersteunen bij het onderhoud van de hele IT.” Een groot project diende zich even later aan. “Onze interne hardware was aan vervanging toe. Daarnaast moest het systeem uitgebreid worden. Transfer schreef een plan en een overgang naar de public cloud van Oracle bleek het meest voor de hand te liggen.”
Jurgen Duijster, directeur van Transfer Solutions, legt uit waarom. “De behoeftes van SOM passen bij uitstek bij de cloud”, geeft hij aan. “SOM is een soort ISV dat zijn vakkennis wil vermarkten via een applicatie en een dienstencentrum. Tegelijkertijd is het geen IT-bedrijf en wil het niet meer investeren in een eigen IT-omgeving. Het wil zich kunnen richten op zijn core-competenties. Bovendien is het aantal gebruikers flexibel en moeten nieuwe gebruikers makkelijk aan kunnen sluiten. Toen het moment kwam dat SOM de hardware moest vervangen, kwam alles eigenlijk samen. Ons advies was duidelijk: public cloud. Omdat SOM al Oracle-klant was, met applicaties die waren geschreven in de Oracle ontwikkeltaal, was de keuze voor Oracle ook logisch.”
Spannend
Kiezen voor cloud zorgde in eerste instantie voor wat onzekerheid bij Noorlander. “Gevoelsmatig is dat toch spannend. Als je alles hier op kantoor hebt staan, voelt het alsof je meer grip hebt. Dat gold voor ons, maar ook voor onze aangesloten onderlingen. We hebben met Transfer Solutions meerdere gesprekken gevoerd en ze zijn erin geslaagd om die angst weg te nemen. Dat deden ze onder meer door een rondleiding aan ons en onze aangesloten onderlingen te geven in het datacenter van Equinix in Amsterdam, waar alles in eerste instantie draaide.”
Duijster snapt die onzekerheid goed. “Je geeft toch een deel van je eigen invloed weg en wordt afhankelijk van een cloudvendor en van ons als partner. Wij zijn ons altijd heel erg bewust van het feit dat we een grote verantwoordelijkheid op ons nemen wanneer we een applicatie van de klant vanuit de cloud gaan draaien en beheren.”
SOM had ook te maken met de aangescherpte governance-regelgeving van de Nederlandse Bank, die toezicht houdt op verzekeraars. Noorlander: “Dat stelt veel eisen aan cloudomgevingen. Oracle is door zijn betrouwbaarheid en ervaring in onze sector dan een heel geschikte keuze.”
Beheer
Het project begon met een cloud roadshow die Transfer Solutions speciaal voor SOM organiseerde, in combinatie met de rondleiding in Amsterdam. Daarna werd de bestaande omgeving geanalyseerd. Duijster: “Mede omdat we niet alleen voor IaaS, maar ook voor PaaS kozen, kun je niet alles in één klap naar de cloud migreren. We hebben met een scan van de omgeving gekeken wat er ‘cloudready’ was. Daarna deden we een Proof of Concept, waarvoor we onze eigen cloudomgeving gebruikten. Toen alles positief was, vond de migratie plaats. Tot slot hebben we het 24/7-beheer opgetuigd.” “We hebben de mankracht niet om dat zelf te doen”, zegt Noorlander over dat beheer. Hij is erg blij met Transfer Solutions. “Het is heel prettig dat ze kennis over de hele stack hebben en dit project hebben gedaan. We weten bij wie we moeten zijn als er onverhoopt iets is.”
Noorlander is erg positief over de samenwerking met Transfer Solutions en Oracle. Eén onderdeel van het traject verliep niet helemaal naar wens. “We draaiden in Amsterdam, in de Classic Cloud-omgeving van Oracle. We wisten dat er op een gegeven moment een verhuizing kwam naar een datacenter in Frankfurt, naar OCI (Oracle Cloud Infrastructure, red.). Maar dat gebeurde versneld en dat paste niet goed in onze planning. Dankzij de ondersteuning van Transfer Solutions is het allemaal goed gekomen en draait alles nu in een stabiele omgeving.”
Samara Lalmy, Cluster Leader Alliance & Channel van Oracle in de Benelux, vindt die kritische noot terecht. “Dat is een belangrijk leermoment voor ons geweest bij de overgang van Classic Cloud naar OCI. Er is intern uitgebreid over nagepraat. Ik ben blij dat Transfer Solutions dat zo goed heeft opgepakt. Partners zijn heel belangrijk voor ons en op dit soort momenten wordt duidelijk waarom.”
Acht-plus
Onderaan de streep is Noorlander uiteindelijk meer dan tevreden. “Het eindresultaat wat we samen hebben bereikt, is zoals we dat wilden. Ook de samenwerking verliep goed. Ik geef Oracle als cijfer zeker een acht-plus en Transfer Solutions nog wat hoger.” Ook Duijster kijkt voldaan terug. “Dit is een schoolvoorbeeld van waarom je naar de cloud zou willen en ook hoe je het dan aanpakt. Dit project laat ook heel mooi zien dat de samenwerking tussen klant, partner en vendor door de cloud nog belangrijker is geworden.” Lalmy onderschrijft dat helemaal: “Ik ben heel blij met waar we nu staan in dit project. We hebben een mooie oplossing neergezet voor een tevreden eindklant. We zien door de cloud dat onze relatie met partners en eindklanten steeds hechter wordt. Dit project is een goed voorbeeld van hoe wij en onze partners elkaar kunnen versterken.”
Nu profiteert Noorlander van de voordelen. “De snelheid en de beschikbaarheid zijn zoals we ze willen hebben.” De lockdown door corona was meteen een onverwachte testcase. “Het project was gelukkig al afgerond toen het coronavirus uitbrak. Mede door de nieuwe omgeving hebben we vanaf maart veel mensen thuis kunnen laten werken, terwijl we dat daarvoor nauwelijks deden. Dat verliep boven verwachting goed. In de oude omgeving was dat waarschijnlijk nooit of minder goed gelukt.”
Dutch iT -channel
Auteur: Johan van Leeuwen
12 november 2024 • Fabio Vrolijk
20 februari 2024 • Fabio Vrolijk