De cloud is een reis, geen bestemming
Geplaatst op: 21 oktober 2021 • Jurgen Duijster • Blog

Nu organisaties steeds vaker innovatie prioriteren en voor de digitale transformatie kiezen, is het voor hen van belang om cloudmigratie niet te zien als een bestemming maar als een ongoing journey. De cloud is niet alleen waar uw organisatie naartoe gaat met haar data en applicaties; dit platform is een essentiële ondergrond voor de constante optimalisatie van apps en gegevens.

Organisaties in elke branche en van elke grootte hebben de afgelopen 1,5 jaar te maken gekregen met de versnelling van de digitale transformatie. Organisaties die nog geen data in de cloud hadden staan, werden, vanwege de plotselinge overgang naar werken op afstand, genoodzaakt om te innoveren.

De verwachting is dat werken in de cloud alleen maar zal toenemen. Het is daarom belangrijk om als organisatie te bepalen of de IT-infrastructuur van ‘het oude normaal’, passend is voor de nieuwe norm. Oftewel: of het nog past bij de verschuiving van werken op kantoor en on premises-, naar (gedeeltelijk) thuiswerken in de cloud.

De voordelen van de cloud

De voordelen van de digitale transformatie zijn groot: een toekomstbestendig businessmodel, kostenbesparing, gestroomlijnde bedrijfsprocessen, flexibiliteit, schaalbaarheid en innovatie. Het is immers zowel de snelheid als de ‘vergeeflijkheid’ (zonder veel kosten dingen kunnen uitproberen) waardoor de lange aanloop die bij on-premises noodzakelijk is, voorkomen kan worden. In de cloud kun je in dezelfde tijd als voorheen tig keer meer dingen proberen.

De populariteit rondom de cloud en cloudgebaseerde applicaties (Software as a Service) heeft vaak betrekking op de public cloud, waarbij resources van verschillende servers beschikbaar worden gesteld. Soms is er dan sprake van een multicloudoplossing, vaak ontstaan vanwege een organische groei in gebruik van systemen. Deze ontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door een steeds meer granulair aangeboden functionaliteit, waardoor binnen één toepassing, (micro)functies van verschillende vendoren kunnen worden gecombineerd. De multicloudstrategie kan de IT-infrastructuur en bedrijfsvoering r naar een hoger niveau tillen, omdat een organisatie niet langer beperkt is tot services die worden aangeboden door één leverancier.

Hybride landschap en cloudbeheer

Wat we steeds meer zien, is een hybride landschap met daarin (een of meer) cloudplatformen, een beperkte eigen on-premises omgeving en verschillende SaaS-oplossingen. Een dergelijk landschap vereist efficiënt beheer, aangezien alle resources ‘ergens anders’ actief zijn, waardoor er actief toezicht nodig is. De rekening komt immers pas (lang) achteraf. Daarnaast is cloudonafhankelijke monitoring, om het geheel goed te beheersen, ook van belang. Door de eenvoudige (en vrijwel onbegrensde) schaalbaarheid kunnen de kosten opeens oplopen. Dit vereist inkadering (thresholds en plafonds), maar zeker ook proactieve monitoring. Ook leidt het tot de noodzaak voor inzet van andere tools voor compliance en het verkrijgen van assurance.

Transfer Solutions als uw expert voor de digitale transformatie

Kortom, een succesvolle digitale transformatie is een uitdaging. Het implementeren van cloudtechnologie en cloudplatformen vergt tijd en deskundigheid. Het is daarom belangrijk om met een betrouwbare partner samen te werken die u in deze ongoing journey bij alle aspecten kan bijstaan.

Transfer Solutions reist en groeit al meer dan tien jaar mee met de cloud – met de mogelijkheden én de uitdagingen. Wij weten niet alleen hoe we stabiliteit van het platform en beheersbare kosten door middel van een architectuur kunnen borgen, maar tevens welke controles we moeten uitvoeren om zeker te stellen dat het systeem zich ook gedraagt zoals het ontworpen is.
Als gespecialiseerde ICT-dienstverlener heeft Transfer Solutions als doel het leveren van deskundige en onafhankelijke dienstverlening in samenwerking met technologische partners zoals Oracle, Equinix en Exasol. Hierbij staat een hoge mate van betrokkenheid en aandacht voor de menselijke kant van de zaak centraal. Meer weten? Bekijk onze talkshow over het belang van de cloud of luister onze podcast over het technische proces van cloudmigratie.

Nieuws

Oracle ACE Boyd Timmerman

17 juni 2024 • Arjan van der Palen

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events