Future-proof zijn met datagedreven werken
Geplaatst op: 20 september 2021 • Jacob Beeuwkes • Blog

Meer datagedreven werken? Voor organisaties die elke beslissing, op ieder niveau, op data willen baseren is de juiste technologie natuurlijk onmisbaar. Maar ook een datacultuur is onmisbaar voor succesvolle inzichten.

Recent onderzoek van KPMG laat zien dat 79% van de ruim honderd ondervraagde organisaties moeite heeft met de implementatie van een datagedreven operatie. Iets soortgelijks signaleert ook Gartner: steeds meer organisaties begrijpen weliswaar het belang van het gebruik van data en analyses, maar dit daadwerkelijk onderdeel maken van hun kernactiviteiten blijft lastig.

Datacultuur

De hoeveelheid data die organisaties verzamelen, groeit snel. Hetzelfde geldt voor de complexiteit van die data, ook die wordt steeds groter. De uitdaging van een datagedreven organisatie is het snel kunnen opwerken van data tot informatie en op basis daarvan komen tot inzichten. Technologie speelt hierin een belangrijke rol, evenals goed ingerichte processen. Maar net zo belangrijk is een datacultuur. Dit houdt in dat mensen in een organisatie dagelijks nadenken over de kwaliteit van data, de technologie om deze tot informatie en inzichten op te werken én deze ook delen.

Een datagedreven organisatie gebruikt data niet alleen projectmatig, maar maakt werken met data een fundamenteel onderdeel van alle operationele werkzaamheden. Dit betekent ook dat een organisatie, om effectief te zijn, zal moeten beschikken over de juiste kennis en vaardigheden om op alle niveaus ‘databekwaam’ te zijn. Daarbij gaat het om kennis over data governance, cloudtechnologie, applicaties en analytics.

Tooling

Essentieel in datagedreven organisaties zijn de BI-tools die zij inzetten om data te verzamelen, analyseren en rapporteren. Deze markt is inmiddels heel volwassen, met tal van BI-platformen die verschillende soorten analyse-, visualisatie- en integratiemogelijkheden bieden. Sommigen maken gebruik van AI en zijn hierdoor in staat om betrouwbare voorspellingen te doen op basis van data. Alle tools hebben hun eigen onderscheidende features en add-ons, maar over de populairste tools valt wel te stellen dat deze stuk voor stuk goed in staat zijn om gebruikers waardevolle inzichten te verschaffen.

Een voordeel van BI-platformen, zoals Looker of Power BI, is dat zij data bijeen kunnen brengen in één omgeving, wat zorgt voor overzichtelijkheid en betrouwbaarheid. De oplossingen maken informatie in rapporten beschikbaar voor verschillende rollen, van operationeel tot strategisch niveau en voor zowel data-experts als andere teamleden. Alle beslissingen in een organisatie zijn hierdoor op dezelfde informatie gebaseerd. Dit helpt bij het creëren van een datacultuur waarbij een organisatie snel kan reageren op interne en externe ontwikkelingen.

Transfer Solutions

Technologie is dus noodzakelijk voor elke organisatie om te innoveren en datagedreven te werken. Maar het is ook maar één schakel in het geheel. Voor veel organisaties is Transfer Solutions een betrouwbare partner die hen helpt de kansen te benutten die datagedreven werken hen biedt. Of het nu om softwareontwikkeling gaat, het inrichten van de juiste IT-architectuur of de migratie naar een cloudplatform: onze experts denken mee, van een eerlijk en transparant advies tot de uiteindelijke implementatie. Daarbij borgen wij ook de continuïteit, want IT is nu eenmaal cyclisch. Wat vandaag nieuw is, is dat morgen niet altijd meer. Daarom werken wij ook samen met verschillende partners die ons aanvullen op onze technologische kennis, om zo tot de beste oplossing voor elk specifiek vraagstuk te komen.

Meer weten over een datagedreven toekomst ? Bekijk onze talkshow over het worden van een datagedreven organisatie of luister onze podcast over het inzetten van de juiste cloudoplossingen voor onder meer analytics.

 

 

Nieuws

Twinq migreert 800.000 accounts naar de Cloud

19 februari 2024 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events