Zilveren Kruis kiest voor Low Code platform OutSystems | Grote transitie voor medewerkers
Geplaatst op: 22 september 2023 • Transfer Solutions • Cases, Nieuws

Met hulp van OutSystems partner Transfer Solutions maakt Zilveren Kruis de overstap van traditioneel coderen naar Low Code. Transfer Solutions begeleidt niet alleen de delivery, maar verzorgt tevens het opleidingstraject om de medewerkers van Zilveren Kruis om te scholen tot Low Code OutSystems developers.

Zilveren Kruis, met circa 5 miljoen klanten één van de grootste zorgverzekeraars in Nederland, is momenteel bezig met het ontwikkelen van een zeer grote applicatie in OutSystems. De vergrijzing van het medewerkers speelt een belangrijke factor om deze stap te maken. Er wordt namelijk voorzien dat een groot deel van de ontwikkelaars binnen tien jaar uitstroomt in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Het aantrekken van nieuwe medewerkers die ingewerkt moeten worden op de huidige platformen is tijdrovend en kostbaar. Met het oog op de toekomst heeft Zilveren Kruis daarom besloten om een aantal van de huidige platformen te transformeren. Hierbij is gekozen voor het Low Code platform van OutSystems.

Pieter van Soerland, IT Manager Zilveren Kruis, licht toe: ‘Tien jaar geleden hebben we al eens onderzoek gedaan naar Low Code. Zeker veelbelovend, maar destijds nog niet geschikt voor ons. Een aantal jaar terug werden we hier weer over getipt. Na wat gesprekken met onder andere een Portugese verzekeraar die het hele systeem naar OutSystems heeft overgezet, hadden we genoeg aanleiding om door te pakken. Onze scope werd beperkt tot Low Code, waarbij OutSystems een goede optie was, vooral omdat de applicatie de ontwikkelaars optimaal faciliteert.’

Delivery en opleidingen
Zilveren Kruis ging op zoek naar een geschikte OutSystems partner om hen te begeleiden in dit traject. Van Soerland: ‘We zochten een partner die ons enerzijds kon helpen met de delivery, maar anderzijds – en zeker zo belangrijk – met het opleiden van onze mensen. Onze ambitie was namelijk om de 50 ontwikkelaars van de huidige applicaties om te scholen en de transitie met onze eigen mensen te doen. Gedurende het traject is dit bijgesteld, omdat we hebben gezien dat de hulp van externen tijdens de transitie zeker nodig is. De inzet van een Tech Lead bleek van groot belang. Maar aan het eind van het project willen we alleen werken met eigen developers. Transfer Solutions bleek de partij bij uitstek voor Zilveren Kruis, omdat het bedrijf zowel de delivery als opleidingen kon verzorgen.”

Grote transitie voor medewerkers
Belangrijk voor Zilveren Kruis was om hun de medewerkers mee te nemen in de transitie naar het nieuwe platform OutSystems. Hiervoor stelde Transfer Solutions een plan op om de medewerkers – van alle niveaus en type functies – om te scholen middels coaching en trainingen. Van Soerland: ”Het is goed om te zien is dat de medewerkers inzien hoe ze efficiënt met Low Code moeten werken. Want iedereen kan OutSystems leren, maar om er daadwerkelijk productief in te worden, dat is een tweede. Waar onze ontwikkelaars voorheen alles eerst tot in perfectie uitdachten om vervolgens zo foutloos mogelijk te coderen, moeten ze nu ‘agile’ werken. Het denkproces met OutSystems is anders en voor hen is deze transitie dus ook een  omschakeling. Er moet tevens een stukje cultuurverandering plaatsvinden, waarin de ontwikkelaars moeten groeien naar een ‘kennisdelende community’. Bij OutSystems zie je namelijk dat het delen van informatie leidt tot een hogere productiviteit. Mooi om te zien is dat deze productiviteit begint te groeien. Afgelopen maanden heb ik voor het eerst in mijn IT-carrière gezien dat de developer harder gaat dan de product owner; de voorbereidingsfase kan de ontwikkelaar nu niet bijhouden. Hoewel we nu dus nog niet zoveel winnen op het totaalproject, wordt de belofte die wij in OutSystems zagen hiermee wel waarheid”

Opleidingstraject naar OutSystems ontwikkelaars
Het opleidingstraject loopt minimaal door tot het einde van de transitie van de platformen. Gedurende de eerste fase van het traject is er een Tech Lead van Transfer Solutions, die het team aanstuurt en coacht. Hierbij wordt gewerkt volgens het door Transfer Solutions ontwikkelde ‘voordoen, meedoen, zelf doen’ principe. Daarnaast heeft Transfer Solutions een aantal junior rollen ingevuld om bij te dragen aan de cultuurverandering bij de ontwikkelaars. Deze jonge developers brengen een goede dynamiek in het team en de juiste OutSystems werkwijze van het proberen en weggooien als iets niet werkt.

Naast het opleiden van de medewerkers, zorgt Transfer Solutions er ook voor dat deze mensen zich blijven ontwikkelen en steeds meer kennis van het platform krijgen. Zodra het eigen team van Zilveren Kruis de benodigde kennis en het gewenste niveau heeft, kunnen zij zelfstandig verder. Het doel is dat één van de interne ontwikkelaars – die beschikt over de nodige competenties – de rol van Tech Lead op zich neemt na voldoende jaren ervaring met OutSystems.

Goed verloop van de transitie
De overgang verloopt vlekkeloos en zowel Zilveren Kruis als Transfer Solutions zijn erg tevreden over de voortgang.

Van Soerland: ”Ik ben zeer te spreken over de werkwijze van Transfer Solutions om onze mensen op te leiden tot OutSystems ontwikkelaar en daarnaast het vervullen van de rol van Tech Lead om het team te begeleiden. Een mooie en uitdagende combinatie, zeker gezien het digitale werken en dus ook online coachen gedurende de corona pandemie. Als de transitie is afgerond, verwachten we een optimalisatie van de bedrijfsprocessen en verhoging van de productiviteit. Het nieuwe systeem is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te onderhouden, waardoor medewerkers hun werk goed kunnen blijven uitvoeren en Zilveren Kruis ook in de toekomst haar hoge standaard van zorg en service kan blijven waarmaken”

Nieuws

Oracle ACE Boyd Timmerman

17 juni 2024 • Arjan van der Palen

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events