Meer weten?
0345-616 888
info@transfer-solutions.com
Oracle CPU patches: doen!
Geplaatst op: 20 januari 2014 • Transfer Solutions • Blog

Iedere organisatie is zuinig op de gegevens waar zij gebruik van maakt of verantwoordelijk voor is. Door middel van de vastgelegde beveiligingsregels is toegang niet zonder meer mogelijk.

Deze beveiliging is vaak op verschillende vlakken geïmplementeerd: bepaalde ruimtes zijn niet voor iedereen toegankelijk, informatiesystemen worden beveiligd met minimaal een wachtwoord en zo zijn er nog wel meer maatregelen. Al deze maatregelen moeten er voor zorgen dat de gegevens niet zondermeer kunnen worden geraadpleegd.

Toch zien we nog vaak genoeg dat er inbraakpogingen zijn om de gegevens wel te bemachtigen: veel gegevens hebben een waarde waarvan we ons niet bewust zijn. Van creditkaartgegevens kunnen we ons een voorstelling maken, maar ook persoonsgegevens zijn waardevol voor partijen die er misbruik van willen maken.

Hoewel we ons best doen om de verschillende gegevens te beveiligen, zijn er soms lekken in de gebruikte software. Leveranciers leveren hiervoor dan zogenaamde patches om deze (beveiligings-) lekken te repareren. Oracle (-database) omgevingen zijn complexe software packages die constant worden aangepast en geupdate om performance en security te verbeteren, om bugs te verhelpen en beveilgingsfunctionaliteit toe te voegen.

Om deze updates te installeren, moet de software worden gedownload en geïnstalleerd op uw server.

De (security-) patches van Oracle worden vier keer per jaar op een vaste datum uitgebracht. Deze data zijn van te voren voor een heel jaar bekend. De patches dienen bij voorkeur in de ‘OTAP’ volgorde te worden geïnstalleerd en gevolgd te worden door een gedegen test per omgeving.  Bovendien gaat de installatie van een patch altijd gepaard met downtime voor de database(s) of andere producten. Een aanpassing van de Oracle software heeft effect op alle databases die deze software gebruiken.

Om Oracle patches te mogen downloaden en installeren is naast een licentie voor Oracle producten ook een support contract bij Oracle noodzakelijk. Zonder dit mag Transfer Solutions de betreffende patches niet installeren.

Het beleid voor het succesvol implementeren van patches houdt in dat er aan een aantal voorwaarden voldaan moet worden:

  • Uitvoeren van patch geschiedt alleen na goedkeuring van de klant
  • Voor uitvoering van de patch wordt een implementatie- en fallbackplan opgesteld.
  • Voor uitvoering van patch in een productie omgeving wordt deze in minimaal één test omgeving uitgevoerd.
  • Applicatiebeheer van de klant stelt een gedegen testplan op om na patching van de database de werking van de applicatie te testen op functionaliteit en performance.

Transfer Solutions is van mening dat het altijd raadzaam is de door Oracle uitgebrachte security patches te installeren op de database servers, maar dan wel als onderdeel van een security beleid waarin ook aandacht wordt geschonken aan o.a.

  • Account beheer en verleende autorisaties
  • Gebruikte wachtwoorden (geldigheid en complexiteit)
  • Patching  van OS en applicatie software

Voor het installeren van de CPU patches van Oracle kunnen wij voor uw omgeving op verzoek een stappenplan maken. Hierbij wordt ook rekening gehouden met zaken als doorlooptijd, beschikbaarheid en terugvalscenario.

Natuurlijk gaat dit alles in overleg en wordt ook telkens een duidelijke update gegeven. Hiermee bent u altijd op de hoogte wat de status is.

De werkzaamheden kunnen op afstand worden uitgevoerd als u klant bent van ons Remote Beheer Centrum (RBC). In alle andere gevallen zal één van onze consultants de werkzaamheden on-site komen uitvoeren.

Uiteraard kunnen we ook verder met u kijken om dergelijke installaties onderdeel te laten uitmaken van uw beveiligingsbeleid. Met ervaring op het gebied van PCI/DSS en ISO27001 kan Transfer Solutions uw partner zijn op het gebied van beveiliging. Dat dit niet alleen loze beloften zijn blijkt uit het feit dat Transfer Managed Services zelf ook ISO27001 gecertificeerd is.

Delen:

Nieuws

Vacature Cloud Engineer

21 oktober 2022 • Transfer Solutions

Vacature Cloud Architect

20 oktober 2022 • Transfer Solutions

Meer nieuws

Blog

Meer blogitems

Training & Events

Meer training & events